SSC GD Constable 2018-19 Online Exam

By | February 12, 2019

SSC GD Constable 2018-19 Online Exams had been began from 11th February 2019 and can remaining until 11th March, 2019. In this text we’re going to proportion the necessary reminiscence primarily based Questions as according to the comments gained by way of the applicants who’ve seemed for SSC GD Constable 2018-19 Online Exam. Candidates are instructed to indubitably quilt those questions for scoring top marks within the Exam.

Let’s take a look on the Important Questions which are being coated within the SSC GD Constable 2018-19 Online Exam:

Click here to know the SSC GD Constable 2018-19 Online Exam Analysis

General Intelligence and Reasoning Section (25 Questions)

This segment coated questions from each verbal and non-verbal reasoning segment consisting of general 25 Questions of straightforward to average degree. Below are some reminiscence primarily based questions from General Intelligence and Reasoning Section of GD Constable 2018-19 Online Exam:

1. Find the reflect symbol of the determine given within the query out of the figures given within the solution alternatives.

Answer: d

2. Introducing ‘Rakesh’, Raj stated, “he’s the son of the one son of my grandfather”. How is ‘Rakesh’ associated with Raj?

a) Son 

b) Brother

c) Father

d) Nephew

Answer: b

Explanation: The best son of Raj’s grandfather is the daddy of Raj and Rakesh is the son of Raj’s father, Hence Rakesh is the brother of Raj.

3. Ram dealing with south. He turns proper and walks 40 metre. Then he turns proper once more and walks 20 metre. Then he turns left and walks 20 metre after which turning proper stroll 40 metre. Then he turns proper once more and walks 120 metre. In which course he’s from the place to begin?

a) North-East

b) North-West

c) North

d) West

Answer: a

Explanation:

4. In the query given underneath, there are 3 statements adopted by way of 3 conclusions numbered I to III. You must take the given statements to be true even though they appear to be at variance with repeatedly recognized information. Read the statements after which make a decision which of the given conclusions logically follows from the given statements, brushing aside repeatedly recognized information.

Statements: Some pigeons are eagles. All eagles are sparrows. Some sparrows aren’t pigeons.

Conclusions:

  1. Some sparrows are pigeons.
  2. All pigeons are sparrows.
  3. All eagles are pigeons.

a) Only I follows

b) Only II follows

c) Only III follows

d) Both I and III follows

Answer: a

Explanation:

Only I is indubitably true.

5. In the query given underneath there are 4 figures given out of which 3 are equivalent or comparable in some approach. Find the determine which is abnormal one out.

Answer: a

Explanation: ‘+’ is at all times reverse to ‘–’ and ‘*’ is reverse to ‘÷’.

Click here to know the Detailed Syllabus of SSC GD Constable 2018-19 Exam

General Awareness Section (GK and Current Affairs 25 Questions)

This segment used to be principally coated by way of Current Affairs Questions (5-10 Questions) and relaxation by way of GK questions (15-20 Questions). Below are some reminiscence primarily based questions from General Awareness Section of GD Constable 2018-19 Online Exam:

1. Which one is the Folk Dance of Tamil Nadu?

Answer: Bharatnatyam

2. Full Form of GST.

Answer: Goods and Service Tax

3. What is the Full Form of DNA.

Answer: Deoxyribonucleic Acid

4. Who were given the primary silver medal (India) in Rio Olympics?

Answer: PV Sindhu

5. What is the Chemical Name of Table Salt?

Answer: Sodium Chloride

6. Who wrote the Book India 2020?

Answer: APJ Abdul Kalam

7. When does the National Voters’ Day celebrated?

Answer: 25th January

8. First India wicketkeeper to take 300 catches in ODIs.

Answer: MS Dhoni

9. India follows which citizenship?

Answer: Single – The Constitution of India has established a unmarried and uniform citizenship for the entire of the rustic.

10. Sindhu or Indus river originates from the place?

Answer: Tibetan Plateau within the neighborhood of Lake Manasarovar.

11. Lavani dance is related to which state?

Answer: Maharashtra

12. Name the Longest Bone in Human Body.

Answer: Femur (Thighs)

13. What is the India’s Rank in Economy?

Answer: 6th

14. Who’s the Author of the Book ‘Light of Asia’?

Answer: Sir Edwin Arnold

15. First Indian ladies to swim the English Channel:

Answer: Arati Saha

16. Which is the Smallest State of India?

Answer: Goa

17. Which a few of the following is expounded to the Primary Sector?

Answer: Agriculture

18. Jean-Jacques Rousseau is expounded to which box?

Answer: Jean-Jacques Rousseau used to be a Genevan thinker, author, and composer.

19. The colour of leaves is inexperienced because of a pigment referred to as?

Answer: Chlorophyll

20. When did civil struggle resulted in Sri Lanka?

Answer: 18 May 2009

21. Which monument used to be produced from the Pietra Dura method?

Answer: Taj Mahal

22. Narmada River Originates from:

Answer: Amarkantak

23. Which a part of the Indian Constitution contains Fundamental rights?

Answer: Part III (Article 12 to 35)

24. When used to be the Soviet Union dissolved?

Answer: 26 December 1991

Click here to know the Previous Year Cut-Off SSC GD Constable Exam

Elementary Mathematics (25 Questions)

This segment used to be principally coated by way of Basic Mathematics Question (25 questions) from Profit and Loss, Discount, Mensuration, Time and Distance, Ratio and Time, Time and Work, and so on. Below are some reminiscence primarily based questions from Mathematics Section of GD Constable 2018-19 Online Exam:

1. A shopkeeper lets in a bargain of 22.5% at the marked value of a undeniable article and makes a benefit of 40%. If the object prices the shopkeeper Rs.155, then the marked value of the object shall be:

a) 380

b) 280

c) 480

d) 180

Answer: b

Explanation:


a) Rs. 49

b) Rs. 39

c) Rs. 59

d) Rs. 69

Answer: b

Explanation:

3. A boy covers a undeniable distance between his hostel and administrative center on scooter. Having a median velocity of 15 km/hr, he’s past due by way of 10min. on the other hand, with a velocity of 20 km/hr, he reaches his administrative center Five min previous. Find the space between his space and administrative center.

a) 15 km.

b) 25 km

c) 20 km

d) 30.Five km

Answer: a

Explanation:

4. 26% of 900 × ?% of 1042=4168

a) 2.7

b) 1.7

c) 4.7

d) 3.7

e) None of the above

Answer: b

Explanation:

5. 4    9    20    43    90   ?

a) 174

b) 183

c) 335

d) 185

e) 216

Answer: d

Explanation: The collection is

X 2 + 1, X 2 + 2, X 2 + 3, X 2 + 4, X 2 + 5

Know the Detailed Exam Pattern of SSC GD Constable 2018 Exam

English or Hindi (25 Questions)

This segment had choice of opting for language between English or Hindi (25 Questions). Below are some reminiscence primarily based questions from English or Hindi Section of GD Constable 2018-19 Online Exam:

1. Synonym of Appropriate? – English

2. ‘Naach na jaane aangan tedha’ ka which means – Hindi

3. Indra ka Prayvachi Shabd – Hindi

4. Indra ka Prayvachi Shabd – Hindi

Click here to know the Preparation Tips and Strategies to clear SSC GD Constable 2018-19 Exam 

As according to the comments shared by way of the applicants who’ve seemed this 12 months for SSC GD Constable 2018-19 Online Exam, the questions requested in Reasoning, Maths, English or Hindi and General Awareness Section have been of Easy to average degree. Candidates are instructed to move throughout the above questions completely for scoring top marks on this segment.

Source link

Leave a Reply